جامعة اجدابيا تستضيف الملتقى العلمي الثاني لجمعية علوم الارض

فى أطار التعاون العلمي بين المؤسسات العلمية استضافت جامعة أجدابيا اليوم الأربعاء 2019.07.17 الملتقى العلمي الثاني لجمعية علوم الارض وكانت البداية بكلمة من :
 د. موسى المقريف رئيس جامعة أجدابيا ورحب فيها بالضيوف الكرام

وتبعتها كلمة من أ. فرج سعيد رئيس جمعية علوم الارض ومن ثم بدأت العروض المرئية وكانت البداية من:

أ. محمد الشلماني من الجمعية وقد أعطى مقدمة على تاريخ وأنشطة الجمعية واهم منشوراتها وتم عرض

3 محاضرات حول استكشاف النفط فى ليبيا وكانت كالآتي:

• المحاضرة الاولى : حول الاكتشافات النفطية البحرية بليبيا ومقارنتها بإكتشاف حقل الزهر المصري وقدمها المهندس صلاح الخفيفي من موظفى المؤسسة النفطية للنفط.

• المحاضرة الثانية : حول دراسة جيوكيميائية لصخور المصدر فى منطقة شمال شرق ليبيا (برقة) وقدمها أ. خالد حسن بشويشة من شركة الخليج العربي للنفط.

• المحاضرة الثالثة حول تاريخ استكشاف النفط فى ليبيا من تقديم أ. صالح أمهنى من جامعة أجدابيا.

وكان الختام عرض حول زيارة جامعة أجدابيا لمنطقة الصحابي من تقديم أ. صالح أمهنى من جامعة أجدابيا
وفى الختام قامت الجمعية بتكريم د. موسى المقريف والمحاضرين بالإضافة الى توزيع شهادات مشاركة على الحضور من عمداء و رؤساء اقسام وأعضاء هيئة تدريس بالإضافة لخريجي وطلبة كلية الهندسة بجامعة أجدابيا

Second scientific meeting of the Society of Earth Sciences
In the framework of scientific cooperation between scientific institutions, the University of Ajdabiya hosted on Wednesday, 2019.07.17 the second scientific meeting of the Society of Earth Sciences
The beginning was a speech by Dr. Mossa Almagrif, Dean of the University of Ajdabiya, welcomed the distinguished guests followed by a word from a. Faraj Said Chairman of the Society of Earth Sciences
The visual presentations were then started from a. Mohammed Al-Shalmani from the Society gave an introduction to the history and activities of the association and its most important publications
Three lectures on oil exploration in Libya were presented as follows:
• The first lecture: on the Discoveries of marine oil in Libya and compared with the discovery of the field of the Egyptian cast and presented by Engineer Salah al-Khafifi of employees of the NOC.
• The second lecture: on the Geochemical study of the source rocks in the north-east of Libya (Cyrenaica) presented by Mr. Khalid Hassan Bshweesha of the Arabian Gulf Oil Company.
• The third lecture on Review Of Petroleum Geology Of Libya. Saleh Emhanna from the University of Ajdabiya.
The conclusion was a presentation on the visit of the University of Ajdabiya to the Sahabi region from Mr. Saleh Emhanna from the University of Ajdabiya
In conclusion, the society honored Dr. Mossa Almagrif and lecturers in addition to the distribution of certificates of participation to the attendance of deans and heads of departments and faculty members as well as graduates and students of the Faculty of Engineering University of Ajdabiya.

يوليو 17, 2019